Monogamie is een veel gebruikte term als het over relaties gaat. Voor veel mensen en maatschappijen lijkt monogamie de norm, maar dit is zeker niet geval voor iedereen. Ben je benieuwd wat monogaam betekent, wat dit inhoudt en of het wel bij je past? Dan is het belangrijk om dit te onderzoeken.
Inhoud
De echte betekenis van monogamie
Monogamie komt van de Griekse woorden Monos en Gamos, wat Enkel en Huwelijk betekent. Monogamie heeft eigenlijk drie betekenissen. Het betekent dat iemand trouwt en seks heeft met slechts één persoon en dus ook slechts één keer met iemand trouwt in zijn of haar leven. Iemand die monogaam is gelooft dus in een liefdesrelatie met een persoon. In de Westerse en voornamelijk Christelijke samenleving wordt monogamie als de norm gezien door het scheppingsverhaal van Adam en Eva. Toch is het best vreemd dat dit als norm wordt gezien. De mens is namelijk een van de weinige dieren die een monogame relatie aangaat.
De tegenhanger van monogaam: polygaam
De tegenhanger van monogamie is polygamie. Een polygaam iemand is met meerdere personen tegelijkertijd getrouwd. In veel landen is dit verboden. Vaak hebben mensen die zich in Nederland polygaam noemen meerdere relaties met mensen. Dit kan gaan om romantische, maar ook seksuele relaties. In veel gevallen wordt hierbij ook wel gesproken over een open relatie.
Polyamorie, open relatie of swingen
Past monogamie niet bij jou? Dan is het belangrijk om dit verder uit te zoeken. Er zijn namelijk voldoende alternatieven voor een monogame relatie, zoals polyamorie, een open relatie of swingen. Heb je een partner, dan is het erg belangrijk dat je dit goed bespreekt. Een polyamoreuze of een open relatie kan namelijk erg goed voor jullie werken, zolang jullie beiden ermee eens zijn. Zorg dat je dit altijd goed met je partner bespreekt voordat er eventueel anderen in beeld komen.
Het natuurlijk nut van monogamie
Er zijn veel factoren die invloed hebben om het monogaam zijn van de mens. Ten eerste is er een grote invloed van de natuur. Verliefdheid zorgt er namelijk voor dat de mens voor een korte periode monogaam kan zijn. Verliefdheid wordt veroorzaakt door het hormoon ADH. Dit zorgt ervoor dat je in de periode van verliefdheid trouw blijft aan je partner. Dit is de perfecte gelegenheid om voor het nageslacht te zorgen.
Bij veel diersoorten is dit ook het geval, maar zij zullen na de paringstijd vervolgens vertrekken en op zoek gaan naar een nieuwe partner, wat betekent dat ze polygaam zijn. Bij monogame mensen is dit dus niet het geval. Daarnaast heeft je cultuur, genen, opvoeding en religie ook een grote invloed op je monogaam zijn.
Wetenschappelijke theorieën die monogamie verklaren
Er zijn een aantal factoren die invloed hebben om je monogaam zijn, maar daarnaast zijn er ook twee wetenschappelijk theorieën die het nut van monogamie uitleggen.
Volgens de eerste theorie blijven mannen langer bij hun vrouw om haar te kunnen beschermen. Blijven de mannen langer in de buurt en passen ze als vader langer voor de kinderen, dan kunnen vrouwen zich verder ontwikkelen en beter ontwikkelde kinderen krijgen.
De tweede theorie is dat vrouwen en mannen samen blijven om zo voor de kinderen te zorgen. Zorgen zowel de moeder als de vader voor het kind, dan zorgt dit voor sterker nageslacht.
Oerinstinct of keuze?
Uit onderzoek blijkt dat minstens 30% van de vrouwen en mannen wel eens is vreemdgegaan of een affaire heeft gehad. Het is moeilijk om hard bewijs te verzamelen, omdat veel mensen hier niet eerlijk zullen zijn. Het is in ieder geval wel duidelijk dat veel mensen vreemdgaan met een ander. Dus is de mens wel geschikt voor monogamie? Vanuit het oerinstinct en evolutionair gezien is het voor mannen voordelig om meerdere partners te hebben.
Dit zorgt namelijk voor meer nageslacht en zo kan het genetisch materiaal van de man zoveel mogelijk verspreid worden. Ook voor vrouwen is het evolutionair voordelig om meerdere seksuele partners te hebben. Zo kun je als vrouw namelijk aan zo goed mogelijk genetisch materiaal komen. Het is belangrijk om te weten dat je als mens deze oer instincten kunt voelen, maar dit betekent niet dat je er ook aan moet toegeven. Je kiest er namelijk alsnog zelf voor of je trouw blijft aan je partner of niet. Monogamie blijft een keuze.
100% je eigen keuze
Er zijn veel verschillende theorieën en meningen over monogamie. Uiteindelijk is het een keuze die je zelf moet afwegen en moet maken. De een hecht veel waarde aan monogamie en heeft als droom om samen met zijn of haar partner hand in hand in het bejaardentehuis te belanden. De ander hecht veel waarde aan vrijheid en de mogelijkheid om toe te geven aan oer instincten.
De ander vindt het geweldig om liefde met zoveel mogelijk mensen te delen. Iedereen is vrij om te kiezen om zijn of haar eigen invulling aan het liefde en het leven te vinden. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent en dat je respect hebt voor anderen. Welke keuze je ook maakt, monogamie of polyamorie, wees altijd open, respectvol en eerlijk tegenover de anderen die ook deel uitmaken van de relatie.
Tips voor een open relatie
Heb je het idee dat een monogame relatie niet voor je werkt of je gelukkig maakt? Dan is een open relatie wellicht wat voor jou. Het is hierbij belangrijk dat je goede gesprekken met je partner voert over het idee. Hoe zou die relatie eruit zien? Wat zijn de regels? Lees verder voor een aantal handige tips om een open relatie te laten werken.
Stel duidelijke grenzen
Een open relatie betekent niet dat er geen regels zijn en dat je alles mag doen wat je wilt. In een open relatie is het juiste extra belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Bespreek welke seksualiteit vormen acceptabel zijn en met welke personen je dit mag doen. Zo zijn exen en vrienden voor veel mensen in een open relatie verboden terrein. Deze relaties liggen namelijk vaak te dichtbij en kunnen veel jaloezie en problemen veroorzaken. Het is niet alleen belangrijk om seksuele grenzen te stellen, maar ook emotionele grenzen. Heb je met mensen intiem contact, dan is er altijd een kans op gevoelens. Zorg dat je dit ook bespreek met je partner. Wat gebeurt er als je gevoelens voor iemand krijgt? Mag je ook op date met een ander? Dit zijn zaken die je eerst moet bespreken voor dat je je open gaat stellen voor anderen.
Maximaal een keer met dezelfde persoon naar bed
Veel open relaties hebben de regel van één. Dit betekent dat je maximaal een keer met dezelfde persoon naar bed mag. Deel je elke week met dezelfde persoon het bed, dan is de kans vrij groot dat er gevoelens zullen ontstaan.
Heb enkel veilige seks
Ben je van plan om met meerdere mensen seks te hebben, dan is het belangrijk om enkel veilige seks te hebben. Zorg dat je je regelmatig test op soa’s en gebruik voorbehoedsmiddelen. De gezondheid van jou en je partners is namelijk van essentieel belang.
Zorg dat je regelmatig openlijk praat over de relatie
In een open relatie is communiceren belangrijker dan ooit. Het is belangrijk dat je openlijk blijft praten over de relatie. Zorg bijvoorbeeld voor een maandelijkse check-in. Werkt het voor jullie? Zijn er aanpassingen die je wil maken? Zolang je goed blijft communiceren met je partner over de open relatie, zullen er niet snel problemen of jaloezie ontstaan. Een open relatie werkt alleen als beide partijen gelukkig zijn in de relatie.