Zo’n 30 tot 50% van de mensen in een vaste relatie zegt wel eens vreemd te zijn gegaan. Dit geeft aan dat er dus moeite is met het onderhouden van een monogame relatie. Een oplossing daarvoor is het aangaan van een open relatie. Toch is het belangrijk om hier niet alleen met de juiste redenen voor te kiezen, maar ook om goede afspraken en beslissingen te maken zodat beide partijen er hun voordeel uithalen. Wanneer je een open relatie op een verkeerde manier aanpakt, kan dit altijd eindigen in verdriet. Hier lees je de beste open relatie tips!
Inhoud
Wat is een open relatie precies?
Een open relatie wil zeggen dat jij met je partner afspreekt dat jullie beiden iets kunnen hebben met een ander. Je kunt hierbij een relatie hebben met een ander naast je vaste partner, maar je kunt ook alleen op zoek zijn naar een seksuele relatie. Je kunt ook voor een open relatie kiezen om jullie beiden toe zijn aan wat spanning en sensatie in de relatie. Een open relatie is dus altijd iets wat je samen met je partner overlegt. Weet je partner er niets van en heb jij een seksuele relatie met een ander, dan ga je vreemd en is er geen sprake van een open relatie.
Open relatie tip: stap niet direct in een open relatie
De beste manier om een open relatie aan te gaan is om eerst kleine stappen te zetten. Je moet waarschijnlijk allebei uit je comfortzone komen om te beginnen aan een open relatie. Blijf dus altijd met je partner in gesprek en maak duidelijke afspraken met elkaar. Bespreek bijvoorbeeld waar de grens ligt en waar jij je goed bij voelt. Een open relatie kan ervoor zorgen dat je op den duur meer intimiteit met elkaar beleefd door situaties en belevenissen te delen. Als je met elkaar blijft praten kan een open relatie de band tussen jullie twee versterken.
Stel regels op voor de open relatie
Een open relatie werkt vooral goed als je van te voren duidelijke regels opstelt. Welke regels dat zijn bepaal je samen en het is dan ook belangrijk dat je je daaraan houdt. Voorkom dat er grijze gebieden ontstaan waarvan jullie beiden niet weten of dit oké is of absoluut not done. Als er zulke onduidelijkheden ontstaan loopt dit bijna altijd uit in onenigheid. Dit kan niet alleen het einde van de open relatie betekenen, maar ook van jullie relatie. Stel dus regels op en bespreek altijd met elkaar wat jullie hebben beleefd en spreek alles af. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om samen op een datingsite te gaan en hier leuke mensen te ontmoeten.
Een open relatie betekent sterk in je schoenen staan
Er is een ding dat je ten koste van alles wilt voorkomen, en dat is jaloezie. Als je van jezelf weet dat je snel jaloers bent of bezitterig tegenover je partner, dan is een open relatie wellicht niets voor jou. Een open relatie betekent niet alleen dat jij met anderen mag daten, maar je partner ook. Als je deze gedachte niet kan verdragen is een open relatie waarschijnlijk niet geschikt voor jullie.