Wat je moet weten over een LAT relatie

Een LAT relatie wordt door veel stellen als een ideale situatie gezien. Living Apart Together, waar LAT voor staat wordt door velen beschouwd als het ideale plaatje. Allebei je eigen plek en samen zijn als je dat wilt. Maar is zo’n relatie echt alleen maar positief of zitten er ook nadelen aan? En is het geschikt voor iedereen of moet je wel aan bepaalde ‘voorwaarden’ voldoen? In dit artikel gaan we nader in op deze relatievorm.

Het alternatief voor trouwen of samenwonen

Als je een relatie hebt dan komt er een moment dat je wilt gaan settelen. Voor de meeste stellen betekent dat samenwonen. De meeste koppels kiezen ervoor om eerst ongehuwd te gaan samenwonen. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is de volgende stap die overigens lang niet alle stellen zetten. Ongehuwd samenwonen is in de 21e eeuw volledig geaccepteerd. Maar er zijn ook stellen die ervoor kiezen om niet te gaan samenwonen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Werk waardoor verhuizen lastig is, of samen geen geschikte woning kunnen vinden. En dan zijn er mensen die wel een relatie willen maar zodanig gesteld zijn op hun vrijheid dat ze samenwonen niet zien zitten. Zeker als er geen kinderwens is, is de noodzaak om samen onder één dak te gaan wonen vaak niet aanwezig. 

Samengestelde gezinnen

De reden waarom een stel kiest voor een LAT relatie heeft soms te maken met kinderen uit een eerdere relatie. Als beide partners kinderen hebben dan is samenwonen soms niet eens mogelijk omdat er onvoldoende ruimte is. Maar het komt ook vaak voor dat de kinderen niet goed met elkaar overweg kunnen. Dan komt de relatie uiteraard fors onder druk te staan. Om dat te voorkomen kiest en stel er dan sneller voor om dan maar niet te gaan samenwonen of daarmee te wachten tot de kinderen op eigen benen staan. 

Woning schaarste in Nederland

In Nederland is anno 2023 een fors tekort aan woningen. Het aantal wordt geschat op zo’n 350.000. Als het aan het kabinet ligt worden er tot 2030 minstens 900.000 extra woningen gebouwd, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Ook dit kan aanleiding zijn om niet te gaan samenwonen. Als beide partners nu in een klein appartement wonen dan is dat voor een alleenstaande prima. Maar wil je samenwonen dan heb je vaak toch behoefte aan extra ruimte. Zeker nu veel mensen gedeeltelijk thuiswerken. Natuurlijk komt er weer een woning vrij als en stel gaat samenwonen. Maar in veel gevallen wordt er geen geschikte woning gevonden. Die moet niet alleen qua formaat en indeling voldoen. Het huis moet ook nog eens op een geschikte locatie liggen. Beide partners moeten immers naar hun werk kunnen reizen zonder uren onderweg te zijn. 

De kans van slagen van een LAT relatie

Stellen die een LAT relatie onderhouden lopen een groter risico dat deze relatie uiteindelijk stuk loopt. Uit verschillende studies blijkt dat het risico op een relatiebreuk aanzienlijk groter is als de partners niet samenwonen. Dit heeft ook te maken met de afstand. Als een stel dicht bij elkaar woont en bij wijze van spreken in een half uur bij elkaar kan zijn, dan is de kans op een breuk kleiner. Bedraagt de reisafstand een uur of langer dan is er een groot risico dat de relatie vroegtijdig strandt. 

Jaloezie

Een risico bij ‘latten’ is jaloezie. Je bent immers niet altijd samen dus kan de ander ongestoord zijn of haar gang gaan. Als je elkaar niet door en door vertrouwt kan dat tot wrijving leiden. Want waar is mijn geliefde als hij zijn telefoon niet opneemt? En hoe kan het dat ik bij mijn vriendin voor de deur stond als verrassing en dat ze niet opendeed? Dit soort spanningen kunnen ervoor zorgen dat er wantrouwen ontstaat. Ook is de kans groter dat er jaloezie ontstaat als partners los van elkaar dingen ondernemen zoals uitgaan met vrienden of lunchen of dineren met collega’s. 

De nadelen van een LAT-relatie

Behalve dat de kans groter is dat je elkaar gaat wantrouwen zijn er nog een paar nadelen aan een LAT-relatie. De kans bestaat dat een stel uit elkaar groeit omdat beide partners deels een eigen leven leiden. Zeker als je elkaar weinig ziet is dit risico groot. Een ander nadeel is dat een LAT-relatie meer kost. Twee aparte huishoudens kosten simpelweg meer geld dan een gezamenlijk huishouden. Daar komen dan vaak nog de reiskosten bij als jullie elkaar willen zien, tenzij jullie buren zijn. 

De voordelen van een LAT-relatie

Een LAT-relatie heeft ook zeker voordelen. De tijd die jullie samen doorbrengen is speciaal. Als jullie elkaar in het weekend zien is de kans groot dat jullie iets leuks gaan doen in plaats van lamlendig op de bank hangen. Want die dagen samen moeten immers goed besteed worden. Daar staat tegenover dat je ook tijd hebt voor jezelf. Je kunt met vrienden afspreken om dingen te gaan doen die je partner misschien minder leuk vindt. Je voelt je daar minder schuldig over als je weet dat je geliefde niet eenzaam thuis zit te wachten tot je weer thuiskomt. Ook is latten een prima manier om uit te vinden of jullie echt goed bij elkaar passen. Na 3 maanden gaan samenwonen geeft het risico dat je op straat staat als met het samenwonen blijkt dat jullie toch geen goede match zijn. 

Hoe vaak zie je elkaar?

Vaak werkt het niet om vaste afspraken te maken om elkaar te zien. Het ene stel ziet elkaar vrijwel dagelijks, het andere beperkt het tot de weekenden. Dit heeft vaak ook te maken met de afstand en andere verplichtingen zoals werk of kinderen. Ongeacht hoe vaak een lattend stel elkaar ziet is het wel belangrijk om goed te communiceren. Dat is met de huidige smartphones natuurlijk heel makkelijk. Je kunt bellen of een videogesprek houden zodat jullie elkaar ook kunnen zien. Houd elkaar op de hoogte van dagelijkse dingen, dat doe je immers ook als je samenwoont. Het moet zeker niet alleen maar leuk en positief zijn wat je deelt met je partner. Dat geldt immers voor elke relatie.

Wees duidelijk naar elkaar

Tot slot: Het is belangrijk om duidelijk naar elkaar uit te spreken dat jullie een stel zijn. Draag dit ook uit naar je omgeving. Als je je relatie niet serieus neemt en je als een vrijgezel gedraagt op de dagen dat jullie elkaar niet zien, dan is de kans dat de relatie strandt levensgroot. Juist door duidelijk voor elkaar te kiezen ook al wonen jullie niet onder hetzelfde dak maakt de kans groter dat jullie de uitzondering op de regel worden en dat jullie LAT relatie wel standhoudt. 

5/5 - (1 stemmen)

Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie