Wat is de friendzone?

De term friendzone is komen overwaaien uit Amerika en wordt daar veelvuldig ingezet om de situatie te omschrijven waarin, met name mannen, heimelijk hopen op een liefdesrelatie met een vrouw die hun enkel als goede vriend beschouwt.

Het is een denkbeeldige rol die iemand krijgt opgelegd, waarbij het vooruitzicht op een romantische of seksuele aantrekkingskracht vanuit de vrouw tot een nulpunt wordt bevestigd. Over het algemeen is de friendzone niet waar je als man, of vrouw in sommige gevallen, wilt belanden. Een onwenselijke situatie die je overkomt of zelf aanleiding toe geeft.

Het kan echter onduidelijk voor je zijn wat ervoor heeft gezorgd dat zij jou enkel als goede vriend ziet. Misschien gaat de liefde van je leven zelfs wel zo ver dat ze je haar broer noemt. Een dolksteek is er niets bij als je op die manier genadeloos in de friendzone belandt, zonder een kans op romantiek of verlangde seksuele relatie. Wat is precies de friendzone en hoe kom je hieruit?

Wat wordt onder de friendzone verstaan?

Wanneer je verliefd bent op een mooie vrouw en graag met haar een relatie wilt beginnen, dan zit je eerst vol goede hoop en vertrouwen. Je merkt dat het contact leuk en soepel verloopt en verwacht een goede kans te maken. Immers, zij lijkt ook in het contact met jou geïnvesteerd.

Je spreekt vaak met haar af en ze zoekt jou op als ze behoefte heeft aan gezelschap. Kat in het bakkie, lijkt het haast. Je bent op de goede weg en droomt al over lange avonden doorbrengen in haar bijzijn. Toch is daar ineens die keerzijde, waarin ze met je deelt hoe zeer ze jouw vriendschap waardeert en al haar problemen met je kan delen.

Mogelijk vervolgt ze het gesprek door te vertellen voor wie ze zelf gevoelens heeft en vraagt ze je om raad vanuit mannelijk perspectief. Dan weet je onmiskenbaar dat jouw kans op een liefdesrelatie met haar zo goed al gevlogen is. Ze heeft je veroordeeld tot de beruchte friendzone en je doet enkel nog dienst als steun en confidant. Precies waar je niet wilt zijn.

Op zoek naar een date? Bekijk de beste datingsites eens!

Hoe merk je dat je in de friendzone zit?

Je kunt aan verschillende dingen merken dat je in de friendzone bent beland. Het contact zal voornamelijk via Whatsapp verlopen, waarbij jullie humoristisch over en weer appjes versturen, maar altijd een gemoedelijke ondertoon aanhouden.

Wanneer jullie dan eindelijk wel met elkaar afspreken, zijn er ineens andere vrienden bij of vind ze het geen probleem dat iemand zich in jullie gesprek en samenzijn mengt. Mogelijk stelt ze je zelfs voor als ‘een goede vriend’, of erger nog als ‘één van… mijn beste vrienden’. Om zonder blikken of blozen een verhaal op te steken over de laatste date-ervaring met werkelijk een superleuke gozer.

Ze weet je precies te vinden als ze je nodig heeft, maar geeft niet thuis als je een poging doet om haar aandacht te winnen voor meer dan een vriendschappelijk onderonsje. Het is helemaal een verloren zaak zodra ze meldt van je gevoelens op de hoogte te zijn, maar niet hetzelfde voelt. Wanneer je te toegeeflijk bent en altijd paraat staat, zal ze eerder als vriend waarderen. Vermijd dit en voorkom dat je in de friendzone belandt.

Hoe kun je dit voorkomen?

Wil je als Adonis beschouwd worden? Wek dan eerst haar interesse. Door jezelf te snel in een vertrouwd samenzijn te plaatsen, bereik je juist het omgekeerde. Waar je zelf al overtuigd bent van de perfecte match, zal zij hier juist van weglopen. Voorkom het gevoel van ‘gebeiteld zitten’, want dit is de doodsnagel aan de totstandkoming van een liefdesrelatie.

Onbewust zal ze doorhebben dat je haar claimt in een verhaal waar zij niet aan toe is of zelfs niet werkelijk jou geschikt voor acht. Terwijl je verwacht dat ze juist zal inzien hoe goed het voelt om samen te zijn, raakt ze eerder geïrriteerd of ze gaat je betuttelen. Broer zijn wordt dan je nieuwe status en een ontsnapping uit de friendzone kun je vergeten.

Neem het contact met haar niet vanzelfsprekend en verwacht niet dat je haar dichter naar je toe haalt door haar het idee te geven dat jullie al een item zijn. Ze zal je onderliggende intenties aanvoelen en hiervan afkeren. Laat haar vrij om zelf van jou onder de indruk te raken.

Wees overtuigd van jezelf

Door het contact flirterig, maar toch gepast afstandelijk te houden, behoud je een beetje het mysterie in het spel van aantrekking. Je kunt haar aandacht winnen en de indruk geven dat jij degene bent die ze niet wil mislopen.

Toon haar hoezeer je in je eigen leven bent geïnvesteerd, door leuke dingen te blijven doen en haar langzaam hierin te introduceren. Dit geeft haar ruimte om zelf tot de conclusie te komen dat je eigenlijk een geweldige catch bent. Je bent namelijk al iemand zonder dat je haar nodig hebt of claimt als een gevangen siervogeltje. Je hebt iets te bieden en zij kan gaan inzien wat een meerwaarde jij voor haar leven kunt zijn. Ze hoeft niet voor jou te zorgen in je onzekerheid en evenmin wordt ze in het idee van een relatie geplaatst waar ze zelf niet voor heeft gekozen.

Als je jezelf als ideale partner kunt profileren, door aanwezig te zijn en zelfverzekerd in het leven te staan, kun je haar overtuigen dat ze werkelijk steun en liefde zal ontvangen. Ze kan je waarderen en behoud toch voldoende eigenheid om samen aan een toekomst te werken. Twee volwassen mensen komen samen in een combinatie van zowel verbondenheid als zelfredzaamheid. 

Hoe kom je uit de friendzone?

Een goede manier om jezelf uit de friendzone te halen, is door aan jezelf te werken. Door persoonlijke ontwikkeling kun je werken aan onzekerheid en een laag zelfbeeld. Je hebt dan de ander niet nodig om jezelf hieruit te halen, maar kunt juist aan de liefde van je leven tonen dat je beschikt over skills, zelfrespect en het vermogen om steun en toewijding te bieden.

Je zet jouw potentiële vriendin niet langer onbewust in de rol van moeder, zus of goede vriendin, waardoor zij jou enkel kan zien als goede gast, knuffelbeer of broer. Voor een liefdesrelatie is zelfstandigheid, levensvreugde en stabiliteit nodig en dit behaal je door jezelf meer zelfvertrouwen te gunnen. Als je weet wie je bent, word je vrienden met wie je bevriend wilt zijn en geliefde voor iemand met wie je een relatie wilt aangaan. Niemand plaatst jou dan nog in de friendzone. 

Overigens is dit artikel geschreven in de vorm van een man in de friendzone. Maar dat kan natuurlijk ook andersom het geval zijn. Daarbij geldt ook bovenstaand.

5/5 - (1 stemmen)

Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie