Wat is een catfish?

Ben je nieuw in de wereld van het daten? Dan krijg je te maken met allerlei nieuwe termen. Een van deze termen is catfish. Het kan helaas goed voorkomen dat je tijdens het online daten te maken krijgt met een catfish, iemand die zich anders voordoet dan dat hij of zij werkelijk is. Dit kan niet alleen pijnlijke momenten opleveren voor beide partijen, maar je kunt daarnaast ook nog eens veel tijd verdoen die je ook had kunnen gebruiken met het vinden van een nieuwe liefde. 

Wat is een catfish precies, wat is de reden dat er catfishes zijn en hoe kom je erachter of iemand een catfish is? Alle informatie over de catfish lees je hier!

Wat is een catfish?

Een catfish is een persoon die zich voordoet als een ander. Deze term komt vooral vaak voor bij online daten, omdat dit een manier is waarop de catfish erg goed toegepast kan worden.

Wanneer je chat met iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet, weet je niet hoe deze persoon in het echt is. Het enige wat je ziet is een foto en natuurlijk de gesprekken die je met elkaar voert. 

Toch kan het altijd voorkomen dat de persoon met wie je chat zich heel anders voordoet en er zelfs totaal anders uitziet dan op de foto. Social media en online daten heeft veel voordelen omdat het je kan samenbrengen met anderen. Toch legt een catfish hier een enorme smet op.

Waarom doen mensen zich online voor als een ander?

Als je erachter komt dat de persoon met wie je al weken of maanden aan het chatten bent, niet is wie denkt dat hij of zij is, kan dit flinke impact hebben. Vooral als je online al een band op hebt gebouwd met de ander. Het is daarom belangrijk om de catfish zo snel mogelijk te herkennen zodat je het contact kunt verbreken.

Waarom zijn mensen een catfish? Vaak gaat het om mensen die zich niet gelukkig voelen met wie ze echt zijn. Ze zetten een masker op en doen zich voor als een ander persoon, soms zelfs met foto’s van een totaal ander persoon. Dit geeft ze een goed gevoel, maar op de langere termijn levert het niets op. Als een catfish een echte band met iemand op wil bouwen, zal hij of zij toch de echte identiteit moeten laten zien. Helaas is het fenomeen catfish door social media en online daten alleen maar groter geworden.

Zo herken jij een catfish

Heb jij te maken met een catfish? Dat kun je gelukkig vaak op een aantal manieren ontdekken. Als je al langere tijd met iemand chat die je online ontmoet hebt, kun je vaak gemakkelijk ontdekken of iemand een catfish is:

  • De persoon verzint excuses om met jou af te spreken;
  • De persoon met wie je chat wil zich bijvoorbeeld niet laten zien op de webcam, maar wil wel met je bellen;
  • De informatie die je persoon over zijn of haar leven vertelt, klopt niet;
  • De persoon heeft bijna geen goede foto’s van zichzelf en verandert deze ook nooit.
5/5 - (1 stemmen)

Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie