Datingfraude, en dan met name online datingfraude, is helaas iets waar je steeds vaker van hoort en of over leest. Ieder jaar zijn er weer meer mensen die zijn gestart met online daten, en raken meer mensen in aanraking met online datingfraude.
In dit artikel lees je meer over datingfraude in het algemeen, en hoe je zelf ervoor kan zorgen dat je dit voorkomt. Mocht je slachtoffer zijn van datingfraude, dan kan je terecht bij Fraudehelpdesk.nl of bij de politie (al zal er waarschijnlijk niet meer gedaan kunnen worden dan enkel een aangifte).
Inhoud
Wat is datingfraude?
Online datingfraude is een vorm van fraude die uitgeoefend wordt door criminelen die zich voordoen als verliefde mensen op datingsites en dating apps.
Door een slachtoffer ervan te overtuigen dat ze betrouwbaar zijn (en dit kan lang duren), om geld te vragen. Dat is de manier hoe er doorgaans aan deze vorm van fraude verdient wordt.
Vaak is dit een vorm van voorschotfraude. Hiermee vraagt de fraudeur op een gegeven moment om geld (bijvoorbeeld omdat ze zelf krap bij kas zouden zitten) met de belofte dit later terug te betalen. Helaas wordt dit dan nooit meer terugbetaald.
De betalingen worden vaak gedaan via de wat onbekendere methodes om geld over te maken. Denk daarbij aan Western Union of Moneygram. Hedendaags worden hiervoor soms ook cryptovaluta zoals bitcoin gebruikt.
Per oplichter zal het verschillen hoe ze te werk gaan, maar dit geeft het algemene beeld weer.
Stappen in datingfraude
Er zijn doorgaans een divers aantal stappen te herkennen bij datingfrauders. Door de stappen te lezen, kan je misschien zelf ook herkennen of je te maken hebt met een oplichter. De stappen zijn vaak als volgt:
- Match vinden op een datingsite of app.
- Slachtoffers kiezen uit de matches. Vaak zijn dit mensen die bijzonder eerlijk zijn en erg gevoelig (voor verdrietige berichten bijvoorbeeld).
- Gevoel van vertrouwen kweken. Hier kan soms weken of maanden over heen gaan. Bijvoorbeeld door foto’s te sturen van hun hond, leven, leuk reageren op je berichtjes, etc.
- Sympathie krijgen door het vertellen van nare verhalen die zogenaamd in hun leven plaats zouden hebben gevonden. Hierdoor ga je erg meeleven met de persoon (en daarom kiezen ze hun slachtoffers erg strikt).
- Dromen met je opbouwen, over hoe mooi het samen kan zijn in de toekomst.
De bovenstaande stappen kunnen uiteraard ook gewoon in een ‘normaal’ gesprek gebeuren. Dit hoeft nog niet direct te betekenen dat je te maken hebt met een oplichter. Daarvoor zijn er nog de volgende stappen of onderwerpen.
- Je match heeft geld nodig, bijvoorbeeld voor een ticket om naar Nederland te komen, een ticket om zijn/haar kinderen na jaren weer eens te zien, om een operatie voor de hond te betalen, een ander medisch noodgeval, etc.
Als iemand je geld vraagt, moet je gaan oppassen (zeker als je die persoon nog nooit in het echt gezien hebt). Wat de reden ervoor ook is. Bijvoorbeeld omdat hun creditcard niet toereikend genoeg is, ze net beroofd zijn, etc.
Oplichters herkennen
Oplichters herkennen kan erg lastig zijn. Toch zijn er een aantal manieren om hierachter te komen.
Allereerst is het goed om te weten dat de meeste oplichters op Nederlandse datingsites zelf niet Nederlands zijn. Praat je dus met iemand die Engels spreekt of gebrekkig Nederlands (bijvoorbeeld door iets als Google Translate), wees dan wat meer op je hoede. Het is namelijk zo dat de meeste datingfrauders actief zijn in West Afrika en Oost Europa.
Dat wil overigens niet zeggen dat je met niemand kan online daten die Engels spreken, dat is natuurlijk niet het probleem. Daarnaast moet je ook niet alle Nederlanders zomaar vertrouwen, daar kunnen ook rotte appels tussen zitten.
Wat ook een hele goede is, is om de foto’s te checken die de gebruiker of naar je stuurt of op zijn profiel heeft staan. Oplichters gebruiken niet hun eigen foto’s, maar foto’s die gewoon op het internet te vinden zijn. Bijvoorbeeld van Facebook of Instagram accounts.
Binnen Google kan je op een afbeelding zoeken, om te zien of die ergens anders ook al gepubliceerd is. Dit doe je met de tool Google Reverse Image Search. Zoek daar gerust op, en gebruik het. Wie weet kom je op die manier wel er achter dat je met iemand anders praat.
Daarnaast zal een oplichter nooit in het echt afspreken met je. Of in ieder geval, hij/zij zal proberen om dat te voorkomen. Gesprekken voeren via mail, chat of zelfs bellen is niet echt een probleem. Maar het laten zien van hun gezicht, is wat anders. Mede omdat ze waarschijnlijk foto’s van andere mensen gebruiken.
Ben je slachtoffer van datingfraude?
Helaas komt het dus voor dat mensen slachtoffer worden van datingfraude. Ben je slachtoffer van datingfraude, dan doe je er goed aan om dit te melden bij de Fraudehelpdesk (dit is hun website).
Door alle meldingen te verzamelen, krijgt de Fraudehelpdesk een beter inzicht in hoe fraudeurs te werk gaan, en kan dit vaker voorkomen worden. Bijvoorbeeld door betere voorlichting te geven hierover.
Daarnaast is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Het is inderdaad zo dat ze er op het moment niet veel mee kunnen/doen. Maar als er meer meldingen gemaakt worden, zal het wellicht een belangrijke prioriteit krijgen.
Verder doe je er goed aan om de oplichter aan te geven bij de desbetreffende datingsite of app waarop je ze gevonden hebt. Zo kunnen deze oplichters verbannen worden van die sites, en kunnen de sites wellicht betere beveiligingen doorvoeren.
Als laatste, en dat mag vanzelfsprekend zijn, moet je geen contact meer hebben en zeker geen geld meer sturen.
Online daten is veilig
Datingfraude kan misschien erg eng klinken. Het is in ieder geval goed om op de hoogte te zijn van dit bestaan. Zo kan je het wellicht op tijd herkennen en voorkomen.
Wees echter niet bang om online te daten. Doorgaans is het gewoon erg veilig. Alleen net zoals met al het andere wat online gebeurt, is de kans op oplichting aanwezig (denk bijvoorbeeld ook aan het online verkopen via een marktplaats).
Datingsites zijn er in alle vormen en maten, maar een betrouwbare datingsite vinden is wellicht een eerste belangrijke stap om de juiste mensen tegen te komen.