Autisme dating

Daten met autisme kan lastig zijn voor velen. Voor mensen zonder autisme, asperger of PDD-NOS kan daten al erg ingewikkeld zijn. Laat staan als je dat wel hebt. Weet de andere persoon bijvoorbeeld wel hoe jij denkt, hoe je in elkaar zit en wat je misschien (extra) nodig hebt? Allemaal extra dingen om nog over na te denken. Daten voor autisme is vaak net even wat anders, maar laat je daar zeker niet door uit de weg slaan. Als je autisme hebt kan je ook uitstekend (online) daten.

Datingsites voor mensen met autisme

Er bestaan datingsites in alle soorten en maten. Je hebt ze voor hoger opgeleiden, voor 50 plussers , gewoon de algemene beste datingsites en nog veel meer. Zo zijn er ook de beste datingsites voor daten met autisme. Waaronder sites die speciaal voor mensen met autisme zijn.

1. Aspie Singles – speciaal voor mensen met autisme

Aspie Singles is een datingsite voor mensen met autisme, gemaakt door mensen op het autistische spectrum. Ontwikkeld door de Nederlander Douwe Boschma, maar wel gericht op internationaal publiek.

Hij kwam er laat achter (pas op zijn 24e) dat hij op het autistische spectrum zat. Maar dat weerhield hem er gelukkig niet van om online te daten. Omdat hij wel begrijpt dat het voor anderen ook erg lastig kan zijn, heet hij Aspie Singles ontwikkeld.

In Nederland zijn er zo’n 200.000 mensen met autisme. Dus er zal vast en zeker wel vraag zijn naar een datingsite zoals deze. Op het moment zijn het aantal geregistreerde mensen op de site nog niet heel hoog. Maar dat kan natuurlijk altijd veranderen, en wie weet vind je wel de liefde van je leven op deze site.

Daarnaast kan je hier ook vrienden vinden, wat misschien ook wel erg leuk is.

2. Lexa – voor iedereen

Lexa .nl

Lexa is een datingsite die geschikt is voor alles en iedereen. Het is een algemene datingsite, waardoor er dus voor iedereen wat te vinden is. Ook voor autisme dating.

Mensen met autisme vind je ook op deze site, maar ook mensen die dat niet hebben en wel begripvol kunnen zijn. Lexa is een van de grootste datingsites in Nederland, waardoor ze dus enorm veel aanbod hebben.

Het kan altijd de moeite waard zijn om even te kijken. Een account aanmaken is gratis en heel snel gebeurt.

Bekijken op Lexa.nl.

3. EliteDating – veel serieuze leden

Elite Dating .nl

EliteDating is een datingsite voor mensen met een HBO of WO achtergrond, en kenmerkt zich vooral door het aantal serieuze leden.

Hoewel het dus een site is met een specifieke doelgroep (hoger opgeleiden), kan je hier als iemand met autisme ook uitstekend terecht. Er zijn voldoende hoog opgeleiden mensen die ook autisme hebben, en die kan je dus op EliteDating vinden.

Je kan ook hier gewoon een gratis account aanmaken om even te kijken of het wat voor je is.

Meer info via EliteDating.nl.

4. Capido – gezonde mix van mensen

Capido is een Nederlandse datingsite die je ook nog kan proberen. Het is een samenvoeging van de woorden cupido en handicap. Opgericht door Edwin Oudshoorn, die zelf geboren is met Lymfatische Malformatie. Hij kent de moeilijkheden voor het daten van mensen met een aandoening, en met behulp van Capido heeft hij een datingsite opgericht voor mensen met een aandoening.

Bij Capido kunnen ook gewoon mensen aanmelden die helemaal niks mankeren. En het is niet zozeer enkel gericht op mensen met autisme, maar met een aandoening in de breedste zin van het woord (en dus ook als je niks mankeert).

Overige datingsites

Er zijn tal van andere datingsites en dating apps die je nog verder kan bekijken. Ondanks dat je autisme hebt, kan je natuurlijk gewoon op elke andere datingsite terecht die er is.

Probeer die daarom ook zeker eens uit. Bijvoorbeeld die eerder genoemd zijn in het lijstje, of andere grote datingsites zoals Parship of Relatieplanet.

Moet ik zeggen dat ik autisme heb?

Het kan goed zijn dat je je afvraagt of er een goed moment is om te melden dat je autisme hebt. Wanneer je dit moet zeggen, hangt erg af van de datingsite of app waar je momenteel actief op bent.

Op een site die zich richt op autisme dating (Aspie Singles bijvoorbeeld) is het vanzelfsprekend dat je autisme hebt, en zou je dit prima in je profiel kunnen zetten. Datzelfde geldt voor een datingsite zoals Capido die zich richt op mensen met een beperking. Ook daar kan je het prima in je profiel zetten.

Heb je mensen ontmoet via een reguliere datingsite, dan ligt het misschien wat anders. Het is dan vooral afhankelijk van hoe autisme je dagelijks leven je nieuwe sociale interacties beïnvloedt. Als het veel invloed heeft, is het waarschijnlijk goed om het redelijk snel te melden. Bijvoorbeeld bij een eerste date. Je zou het ook op je profiel kunnen zetten, al schrikt dat mensen in eerste instantie misschien een beetje af.

Schakel hulp in als het niet werkt

Blijf je veel moeite houden met (online) daten als je last hebt van autisme? Dan kan je er ook eens aan denken om eens te kijken naar een datingcoach.

Die zijn er tegenwoordig ook steeds meer. Daarbij is het dan natuurlijk wel van belang dat je voor een coach kiest die enige ervaring heeft met autismebegeleiding. Bijvoorbeeld bij het helpen van het aanmaken van een profiel, of hoe je het beste berichten kan sturen, of elke andere vorm van advies voor bij het daten.

Ervaringen van anderen

Heb jij autisme? Hoe ervaar jij het (online) daten, wat werkt wel en wat werkt niet? Laat daarvoor zeker even een reactie achter hieronder. Zo kunnen anderen mensen daar wellicht mee geholpen worden.

4.9/5 - (7 stemmen)

Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


8 gedachten over “Autisme dating”

 1. Na het lezen van uw blog heb ik mezelf nieuwsgierig aangemeld voor de site die u op nummer 1 site, genaamd Aspie Singles. Nu woon ik in de Randstad en heb ik een straal geselecteerd van 100km en er waren 2 profielen, zonder foto of tekst.

  Waarom deze site op nummer 1 op deze blog als er zowat geen leden zijn. Er is echt heel veel troep omtrent autisme en dating en deze site sluit daarbij aan. Er zijn geen goede sites voor mensen die autisme en een hoge intelligentie hebben.

  Dat is wellicht wel het vermelden waard.

  Beantwoorden
  • Ik sluit mij bij deze recensie aan. Voor mensen die ‘hoogfunctionerend autisme’ hebben is er bijna niks. De internationale site autism dating komt nog het meest in de buurt van een digitale ontmoetingsplek. Maar ook deze site wordt overspoeld door fake accounts. Daar wen je niet aan maar je pikt ze er op een gegeven moment er wel snel uit.

   De site die u hier aanschrijft heeft helemaal geen gebruikers maar u wekt met uw artikel wel de suggestie dat het wat zou zijn.

   Het is gewoon heel erg moeilijk om in contact te komen met lotgenoten. Ik heb nog geen enkele site of forum gevonden wat aansluit op die wensen. Naast goede hulpverlening is het ook nog eens moeilijk om in contact te komen met lotgenoten.

   Beantwoorden
 2. Hallo, zonet heb ik me ook aangemeld bij Aspie singles, maar helaas sluit ik me aan bij “anoniem” ; ik vond maar een lid, zonder foto. Ik heb ook kort bij Autisme dating gezeten, maar daar waren teveel pop ups met reclame voor “oudere vrouwen die wel willen” e.d. Bij Capido heb ik op zich een goed gevoel, maar dat is ook (nog) een klein clubje…

  Beantwoorden
 3. Hey ik ben opzoek naar leuke lieve meind ik woon in Haarlem Noord ik ben ik zoek naar dentten leuke iemand wesl om afspraken marken Wesley ik hoor het wel sturen email drug naar mij toe graag Wesley

  Beantwoorden

Plaats een reactie