Meer over polyamoureuze relaties

In onze cultuur zijn relaties, betrokkenheid en seks synoniem met monogamie. Dit is echter niet altijd het geval. Monogamie wordt gedefinieerd als de staat of de praktijk om slechts met één persoon tegelijk te zijn getrouwd, of gedurende een bepaalde periode slechts één seksuele partner te hebben. Als alternatief wordt polyamorie gedefinieerd als de staat of de praktijk van het hebben van meer dan één open romantische relatie tegelijkertijd.

De betekenis van polyamorie

Het woord polyamorie komt van zowel het Griekse (poly) als het Latijnse (amorie) en kan direct worden vertaald als veel liefdes. Dit is een idee waarvan de populariteit in de reguliere media de afgelopen decennia enorm is gestegen.

Monogamie is normaal in het leven

Voor de gemiddelde mensen vertegenwoordigt monogamie een normaal onderdeel van het leven. Kinderen groeien op en dromen ervan om hun ware liefde of zielsverwant te vinden, doelen die in veel populaire televisieprogramma’s en films zwaar worden benadrukt. Mensen die kiezen voor een niet-monogame levensstijl worden vaak beschouwd als een schending van belangrijke sociale normen. Omdat monogamie in de loop van de jaren in de samenleving is verweven, zijn er veel factoren die de persistentie in de gemeenschap helpen.

Een open relatie

Religieuze overtuigingen, morele verordeningen en meningen van het grote publiek zijn een paar andere factoren die voor monogamie werken. Het concept polyamorie is er een dat vaak negatieve connotaties heeft bij de bevolking. Veel mensen hebben morele of religieuze verplichtingen die hen ervan weerhouden een meer liberale benadering van liefde en relaties te accepteren. Dit is belangrijk om op te merken, omdat het laat zien waarom mensen aarzelen om lid te worden van een polyamoureuze gemeenschap of overgaan in een open relatie.

Een polyamoureuze levensstijl kiezen

Over het algemeen zien mensen monogame relaties positiever dan polyamoreuze relaties. De algemene consensus van het grote publiek is dat paren in niet-monogame relaties niet gelukkig zijn. Een mogelijke reden hiervoor kan zijn dat het idee van polyamorie het culturele beeld van hoe het huwelijk eruit zou moeten zien bedreigt en de status quo verstoort. Dit zijn slechts enkele van de sociale ontberingen waarmee koppels kunnen worden geconfronteerd door een polyamoureuze levensstijl te kiezen boven een monogame.

Open en eerlijk zijn met verschillende partners

Polyamoreuze relaties zijn gebaseerd op een fundament van open en eerlijke communicatie tussen alle partners. In onderzoek is vaak benadrukt dat deze liefde hard werken inhoudt, samen met een toewijding aan elke partner. Polyamorie is net als monogamie geworteld in liefde. Deze liefde kan emotioneel, spiritueel, seksueel of alle drie worden uitgedrukt. Verschillende onderzoekers hebben benadrukt dat deze liefde gebaseerd is op de waarden vrijheid, eerlijkheid en toewijding. Dit is relevant, omdat het een nieuw perspectief geeft op hoe niet-monogame relaties kunnen worden geregeld. De neiging om te vertrouwen op bedrog of leugens om ontrouw te verdoezelen, is niet langer een probleem. Er kunnen echter andere problemen optreden met betrekking tot de communicatie tussen partners. Een kwestie die voor veel mensen vaak minachting is, is jaloezie.

De voordelen van polyamoreuze relaties

Mensen gaan er vaak van uit dat polyamoreuze relaties synoniem zijn met gevoelens van jaloezie en verraad die vaak ontstaan met de kennis van hun partner of een partner die de behoeften met een andere minnaar aangaat. Dit is echter niet noodzakelijk een slechte zaak. Polyamoureuze relaties openen de deur voor het feit dat verschillende partners aan de behoeften van een individu moeten voldoen, waardoor één romantische partner wordt ontlast om te voldoen aan overtollige verwachtingen. Sommige onderzoekers hanteren zelfs het idee dat polyamoreuze relaties in grotere mate kunnen voldoen aan de seksuele en emotionele behoeften van een persoon dan monogame relaties. Deze ideeën ondersteunen de indicatie dat er verandering optreedt door de communicatie tussen nieuw polyamoureuze paren. Verandering is echter niet altijd een slechte zaak en kan mogelijk zelfs werken om de eerlijkheid en betrokkenheid tussen belangrijke personen te versterken.


Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie