Ghosting: wat is het en waarom doen mensen het?

Door de komst van online dating is het dating landschap erg veranderd. Je kan nu makkelijk mensen via dating apps of datingsites vinden, en daar vervolgens contact mee hebben. Online dating heeft ook een keerzijde. Want hoewel je makkelijker contact maakt, kan je het bijvoorbeeld ook weer makkelijk verbreken. Dit verbreken van contact kan je doen door er iets van te zeggen, of juist niks meer van je te laten weten: ghosting. In dit artikel gaan we wat dieper in op het concept ghosting.

Wat is ghosting?

Ghosting is het fenomeen dat de persoon waarmee je aan het daten bent, opeens verdwijnt. Dat komt omdat deze persoon niet meer op je berichten reageert.

Het is goed mogelijk dat je zelf wel eens slachtoffer bent geweest van ghosting, of je hier zelf juist aan hebt gedaan. Zo zouden de helft van de mensen wel eens hiermee te maken hebben gehad. Ofwel omdat ze het zelf hebben ervaren, of hebben gedaan.

Vaak denkt men dat ghosting een manier is om snel duidelijk te maken dat je geen interesse (meer) hebt. Maar voor de ‘ontvanger’ is dit heus niet altijd duidelijk. Die blijft met enorm veel vragen achter.

Waarom doet men aan ghosting?

Als je zelf wel eens te maken hebt gehad met ghosting, dan weet je dat dit een vervelende situatie is. Je vraagt je op dat moment waarschijnlijk ook af waarom de persoon dit zou doen. Misschien pas je zelf wel bij de groep die dit nooit zou doen, en is het dus vreemd in jouw opzicht, om niks meer van je te laten horen.

Mensen die aan ghosting doen, hebben daarvoor vaak enkele redenen. Bijvoorbeeld:

  • Het werd te snel serieus
  • Dit werd gedacht als de makkelijkste manier om te stoppen
  • Ze hebben het lef er niet voor om duidelijkheid te scheppen

De eerste reden kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand al lang single is. Om dan opeens weer een belangrijk persoon in je leven te hebben waarvoor je veel tijd moet vrijmaken, kan heftig zijn. Om op een soort van adem te komen, kan er voor gekozen worden om (even) niks meer van zich te laten weten.

De tweede en derde reden zijn een beetje aan elkaar gelinkt. En misschien ook wel een vervolg op de eerste reden. Uiteindelijk denkt de ghoster waarschijnlijk dat dit de makkelijkste manier is. Dat zal voor hem/haar in ieder geval wel zo zijn. Het enige wat je immers hoeft te doen is de ander te negeren. Maar dit kan voor de persoon aan de andere kant als erg vervelend worden ervaren. Die weet immers niet wat er gebeurt. Wel een beetje egoïstisch dus.

Het is daarom voor beide partijen beter om duidelijk te laten weten als je bijvoorbeeld geen interesse meer hebt. Ghosten is helaas wel populair, zo blijkt uit de populariteit van dit soort artikelen.

Wat dan wel doen?

Maar dan de vraag, wat dan wel doen? Schep vooral duidelijkheid. Met ghosting komt er geen duidelijkheid. Zelfs als de ontvanger weet dat je hem/haar ghost.

Als je de persoon bent die de ander wilt ghosten, dan doe je er goed aan om te bedenken waarom je dit wilt doen. Wat is de onderliggende gedachten van je ghost gedrag?

Heb je dat voor je? Deel dat dan met de andere persoon. Als je bijvoorbeeld even wat meer ruimte wilt hebben omdat je alles te snel vind gaan, zeg dat dan eerlijk. De andere persoon zal daar waarschijnlijk wel begrip voor hebben.

Zelf slachtoffer van ghosting? Als je eerste 3 berichten niet beantwoord worden, kan je er ook van uitgaan dat je 30 berichten die je daarna misschien wilt sturen, ook niet aankomen. Duidelijk mag zijn dat de andere persoon even rust nodig heeft. Slaap er een nachtje (of twee) over, en vraag dan eens wat er aan de hand is.

Ook is het goed om in dat geval wat afleiding te zoeken. De hele dag naar je telefoon staren op mogelijk antwoord is namelijk ook niet goed voor je.

Einde verhaal

Als het uiteindelijk toch niet een compleet plaatje is, en dus einde verhaal, dan kan je na een tijdje ook weer overwegen om zelf weer in de date scene te stappen. Op datingsitekeuze.nl helpen we je met het vergelijken en kiezen van vele datingsites en apps.

Bekijk daarom ook zeker eens onze diverse dating categorieën, of meteen de beste datingsites. Op die manier vind je uiteindelijk de persoon die perfect bij jouw past, en je niet zal ghosten.


Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie