Gebroken hart syndroom: oorzaken en behandelingen

Het klinkt als een een verzonnen aandoening, maar toch bestaat het echt: het gebroken hart syndroom. Het is dus goed mogelijk om een aandoening te krijgen aan het hart als gevolg van liefdesverdriet. Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de behandelingen voor dit gebroken hart syndroom?

Wat is een gebroken hart syndroom?

Een gebroken hart syndroom is een zeldzame vorm van hartspierziekte die meestal ook goed te behandelen is. Het syndroom bestaat al een lange tijd maar werd in de jaren negentig voor het eerst beschreven. Bij het gebroken hart syndroom verstijven de hartspiercellen als het ware en de samentrekbaarheid van de linkerhartkamer wordt verstoord. Het hart blijft pompen, maar de punt van het hart staat stil en bolt op.

Hoewel het gebroken hart syndroom en een hartinfarct sterk op elkaar lijken, zijn er toch wezenlijke verschillen. De klachten lijken wel erg op elkaar: er is sprake van een drukkend gevoel of pijn in de borst,  kortademigheid en hartkloppingen. Het komt wel eens voor dat een patiënt wordt opgenomen vanwege een hartinfarct maar eigenlijk lijdt aan het gebroken hart syndroom.

De meest voorkomende oorzaken

Wat zijn de oorzaken van deze aandoening? Er zijn verschillende manieren waarop het gebroken hart syndroom kan ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn bepaalde geneesmiddelen, illegale drugs, een ontwenningskuur of fysieke gebeurtenissen zoals een astma-aanval, een epileptische aanval of een chirurgische ingreep.

Dit zijn stuk voor stuk oorzaken van het gebroken hart syndroom. De klachten ontstaan uit het niets, maar vaak onmiddellijk na een stressvolle gebeurtenis zoals hierboven beschreven.

Een gebroken hart syndroom door liefdesverdriet: is dat mogelijk?

Kun je een gebroken hart syndroom oplopen na een liefdesbreuk? Het is zeer goed mogelijk dat deze gebeurtenis een oorzaak is van de klachten. Het gebroken hart syndroom ontstaat meestal door heftige fysieke of emotionele stress. Je kunt hierbij denken aan fysieke gebeurtenissen zoals eerder beschreven, maar ook aan emotionele gebeurtenissen.

Denk hierbij aan het overlijden van een dierbare, een liefdesbreuk of een scheiding of een erge ruzie. Je kunt dus zeker te maken krijgen met het gebroken hart syndroom wanneer je net een relatiebreuk achter de rug hebt.

Wat zijn de behandelingen voor het gebroken hart syndroom?

Als je te maken hebt met de symptomen die voortkomen uit een relatiebreuk: wat wordt er hier dan aan gedaan? De klachten komen zoals eerder benoemd overeen met de hartinfarct. Er zullen in het ziekenhuis dan ook allerlei tests worden gedaan, zoals een hartfilmpje, bloedonderzoek en een röntgenfoto van de borstkas. Als is vastgesteld dat het om een gebroken hart syndroom gaat, zal dit zich na enkele weken zelf gaan herstellen. Dit wil zeggen dat de hartkamer uit zichzelf weer normaal zal gaan samentrekken.

Om de klachten te verminderen zul je ook medicijnen krijgen die ook het herstel ondersteunen. Verdere behandeling is vaak niet nodig omdat het hart na verloop van tijd weer als vanouds zal werken. Een gebroken hart syndroom is dus absoluut een bestaande aandoening die ook zeker kan ontstaan als gevolg van een vervelende relatiebreuk of liefdesverdriet.


Maak Helemaal Gratis kennis met een Datingcoach van Lexa.nl

Via Datingsitekeuze.nl schrijf je gratis in en laat je je begeleiden door een gespecialiseerde datingcoach. Zo start je gratis een gesprek over jouw intenties binnen online daten en ontvang je persoonlijke matches en tips voor jouw datingprofiel.

Dit leidt tot in meer dan 84% van de gevallen tot een geslaagde eerste ontmoeting!


Plaats een reactie