Jaloezie is een lelijke, onvoorspelbare en erge emotie van angst, onzekerheid en afgunst bij liefde en relaties. Jaloers zijn in een relatie is normaal, als het op een gezonde manier gebeurt. De perceptie van jaloezie verschilt van persoon tot persoon, omdat het voor sommigen sterker kan zijn dan voor anderen. Maar hoe kan je aan iemand zeggen dat zijn jaloezie te veel is en niet geschikt? Wanneer een persoon sterk verliefd is op zijn partner, weet hij niet wanneer hij moet stoppen met liefhebben, totdat hij bezitterig wordt en er jaloezie begint op te treden in de relatie.
Inhoud
Liefhebben en jaloezie in een relatie
Is iemand liefhebben hetzelfde als jaloers worden in een relatie? Je kan het niet verbergen als jullie zoveel van elkaar houden. Sommige mensen hebben de neiging om zeer jaloers te worden als ze van iemand houden. Je kan zelfs gevleid zijn als jullie allebei weten dat er jaloezie ontstaat over iets of iemand, maar het heeft geen zin om zonder enige reden verdacht te doen en onzeker te zijn. Jaloezie kan op een bepaald moment in je relatie voorkomen met een geldige en gerechtvaardigde reden. Dat is gezond en het versterkt de relatie meer. Als jaloezie echter de negatieve weg op gaat, worden deze personen vaak controlerend en achterdochtig. Dan is het nodig om dit goed te beoordelen. Soms is jaloezie niet geworteld in gewone liefde, maar in persoonlijke onzekerheden en een laag zelfbeeld. Erger nog, je begint je partner allerlei vragen te stellen en vice versa, bijvoorbeeld of je partner wel voldoende van je houdt, of je bang wordt dat je partner iemand beter vindt dan jou, enzovoort. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen voordat je een relatie aangaat. Jaloezie in romantiek is als zout in voedsel. Een beetje ervan kan de smaak verbeteren, maar er te veel van eten kan het plezier bederven en in het ergste geval kunnen bepaalde omstandigheden zelfs levensbedreigend worden. Er zijn verschillende redenen waarom jaloezie op elk moment in de relatie kan voorkomen. Hier volgen er enkele van.
Gebrek aan zelfvertrouwen
Twijfelen over je mogelijkheden kan je jaloers maken. Je denkt bijvoorbeeld dat je je partner niet waard bent en je denkt dat je partner misschien een andere, veel betere partner vindt dan jezelf. Als je denkt dat je zelfvertrouwen mist, is het nu de tijd dat je terugkrijgt wat je uit jezelf bent verloren.
Onzekerheid
Onzeker zijn betekent dat je niet helemaal zeker bent van de liefde en de zorg voor je partner. Je wordt jaloers als je hem ziet praten met vrienden of vriendinnen, of gewoon met vrouwen of mannen in het algemeen.
Prestatie
Het is gebruikelijk dat jullie werken om brood op de tafel te brengen. Wat door je partner is bereikt, maakt ook deel uit van jouw prestaties. Jaloezie kan hierbij optreden wanneer je partner een hogere positie krijgt, of een beter salaris dan jou.
Wantrouwen
Wantrouwen kan optreden als je partner je een reden geeft om hem of haar te wantrouwen. Op een gegeven moment begint er jaloezie te ontstaan, omdat je partner misschien dingen heeft gedaan die het waard zijn om hem of haar te wantrouwen. Welke dingen hij of zij in dat geval ook doet, je kan er jaloers bij worden.
Angst
Wanneer je partner een goede relatie heeft met zijn collega’s op het werk, begin je bang te worden om achtergelaten te worden. Daardoor kan je jaloers worden en begin je elke dag en elke minuut contact met hem op te nemen.
Omgaan met jaloezie in een relatie
Dus, hoe ga je om met de kwestie van jaloezie in een relatie? Een van de factoren voor een gezonde relatie is eerlijkheid. Alle ontrouw, leugens en twijfels in de relatie zijn een bron voor jaloezie en het is beter om erover te praten en ermee om te gaan, zodat de relatie eerlijk kan blijven functioneren. Een andere factor is de hulp van een derde persoon. Het kan een professionele hulpverlener of een goede vriend zijn die jullie kan helpen. Wanneer jullie de kwestie helemaal alleen proberen te bespreken, kan dit mogelijks op een defensieve manier gebeuren, omdat jullie willen verdedigen waar jullie elk in geloven. Als jullie beginnen te schreeuwen tegen elkaar, kan er niets worden opgelost. Daarom is het goed als er een bemiddelaar of een derde persoon is om jullie te helpen de geest te kalmeren. Als zodanig is het altijd goed voor jullie beiden om naar elkaars kant te luisteren. Help de jaloerse persoon met zijn fouten, om zijn overmatige jaloezie te herkennen en om hierin te veranderen. De persoon die de jaloezie uitlokt, moet ook extra gevoelig zijn voor de partner in verband met de handelingen en de manier van praten of omgaan met anderen. Het belangrijkste is dat het vertrouwen altijd blijft bestaan. Als je van elkaar houdt, vertrouw je hem of haar heel hartelijk. Jaloers zijn kan voor een klein moment, maar niet overdreven. Dat is de meest waardevolle betekenis en ware basis van een relatie.